Формулу крові покращить айва

Айва – запашний фрукт круглої або грушоподібної форми, із жовтуватою шкіркою. У свіжому вигляді зазвичай твердий та кислий. Ареал зростання цього фрукту здебільшого охоплює Кавказ, Закавказзя та Середню Азію, але він так само добре освоївся по всьому Середземномор’ї й у центральних районах Європи. Одначе, крім дивного аромату та незвичайного смаку, айва відрізняється цілою низкою цілющих властивостей.

Археологи встановили, що айва є одним з найдавніших рослин, які були «приручені» людиною. У Стародавній Греції, наприклад, її вважали даром богів та обов’язково давали скуштувати плоди молодятам, адже вважали, айву фруктом Афродіти – богині кохання та краси.

Стародавні лікарі ретельно вивчали та описували її корисні властивості. Так, відомий лікар Середньовіччя Авіценна відкрив, що для відновлення печінки слід з’їдати раз на день пюре з двох запечених плодів, а при внутрішній кровотечі, навпаки, вживати сирі, подрібнені плоди айви. Щоб уникнути депресії, необхідно ласувати айвовим варенням на десерт. Крім того, для загального поліпшення настрою бажано, щоб у спальні завжди були присутні вази з цими фруктами.

Сучасні вчені підтверджують, що ефірні олії, які містяться у великих кількостях в шкірках айви, є сильнодіючими антидепресантами. Але це не єдина її корисна властивість. Айва так само є загальнозміцнювальним, сечогінним, в’яжучим, противиразковим і протибактеріальним фруктом. Його свіжі плоди можна використовувати як засіб для виведення жовчі з організму.

Завдяки високій концентрації легко засвоюваного заліза в плодах айва радикально покращує формулу крові, швидко відновлює гемоглобін і запобігає анемії. Спробуйте такий рецепт. Змішайте в блендері рівні частини плодів айви (без шкірки та насіння), курагу й мед. Отриману суміш слід зберігати в холодильнику та вживати тричі на день по столовій ложці. Цю смакоту буде корисно для вагітних жінок, а також для людей, які працюють на шкідливих для здоров’я виробництвах або перенесли хірургічні втручання, що призвели до великої крововтрати.

Проте бажано звернути увагу на деякі критерії, за якими слід правильно обирати айву. Для початку переконайтеся, що фрукти великі, щільні, з рівномірною жовтою шкіркою без зелених плям. Не беріть айву з впадинами, інакше вона буде швидко псуватися. Нести додому фрукти рекомендують в окремому пакеті, адже цей фрукт дуже чутливий до ударів. Айва може зберігатися до 60 днів. Єдине, що треба зробити – це загорнути кожен плід в поліетилен і поставити в холодильник. Чим довше фрукти лежать, тим стають смачнішими, духмянішими та м’якішим, у плодах збільшується вміст цукру та кислот, при цьому зникає терпкий смак.

У нашій кухні немає традиції готувати м’ясні страви з айвою, як, наприклад, в Марокко. Зате варення, компоти, випічка з айвою подобається багатьом. Джеми, пастила, мармелад з айви користуються великою популярністю в багатьох народів. Не випадково слово «мармелад» звучить португальською як «marmelada» і перекладається як варення винятково з айви.

Більшість плодів айви занадто тверді, щоб їсти їх у сирому вигляді, зате печена айва чудова. Тривала температурна обробка додасть цим азіатським фруктам червонуватий відтінок, від світло-рожевого до насиченого фіолетового, при цьому фрукти стають набагато солодшими й смачнішими.

Лілія ЛУКАШ